22.03.17

Nissan Qashqai. Mai mult decat o masina... aproape o prietena

Nissan Qashqai. Mai mult decat o masina… aproape o prietena

Da, titlul suna a cliseu dar asa simt fata de Nissan Qashqai-ul de 1,6 dci 130 CP CVT, versiune Tekna, pe care am sansa sa-l conduc zilnic. Inca de cand dai contact, Nissan Qashqai interactioneaza cu tine, te provoaca sa ii intri in joc. Totul incepe cu prezentarea partilor. Imediat dupa ce apesi butonul “Start” pe displayul din spatele volanului apare masina, vazuta de sus. Apoi iti sunt infatisate locurile ocupate din ea, adicatelea tu, soferul si eventualii pasageri. Aceasta imi da senzatia ca masina nu e pasiva, interactioneaza cu mine, ia cunostinta de mine. Ma face sa ma simt binevenita, suntem partenere, daca nu chiar complice.

Si tu, soferul esti in permanenta constient de ea. Mai greu sa fii absent cand ea te atentioneaza mereu daca ai depasit banda sau te-ai apropiat prea tare de cel din fata. Toate acestea sunt gratie pachetului safety shield si nu, atentionarile nu sunt agasante :-). Dar ce cuprinde mai exact acest safety shield? Pe langa ce am mentionat deja, in el sunt grupate tehnologii cum ar fi: recunoasterea semnelor rutiere, aprinderea automata a fazei lungi si revenirea la faza scurta in cazul in care este detectat un vehicul in fata, avertizare unghi mort, around view monitor- alerte sonore si vizuale la detectarea unui obiect in miscare in apropierea masinii si chiar si sugerarea nevoiii unei pauze :-). Nu degeaba Nissan Qashqai a obtinut scor maxim de 5 stele la testele Euro NCAP.

Senzatia ca esti conectat nu numai cu masina dar si cu tot ce este in jurul tau este data si de plafonul panoramic care iti permite, daca vrei, sa lasi scaunul pe spate si sa te uiti la stele. Ca sa fiu sincera, luminile ambientale care se aprind cand dai contact amintesc putin de o nava spatiala :-). Inca odata, cu riscul de a ma repeta, Nissan Qashqai nu este o masina in care doar te urci si pleci cu ea, sec si pragmatic.

Dar sa lasam poezia si sa trecem la lucruri mai concrete. Din fericire, Nissan Qashqai nu dezamageste nici la condus. Nu avem de-a face cu una dintre acele situatii in care esti incantat de luminite si grafica si cand ii dai viteza a doua incepe sa se inece la fiecare 10 metri. Masina pe care o conduc merge lin dar are si zvac, fara ca aceasta sa se traduca in vizite frecvente la benzinarie. Dimpotriva, cam uit cand am alimentat ultima data.

Qashqai-ul bifeaza toate casutele mele privind confortul iar aici as vrea in primul rand sa mentionez cheia inteligenta. Cand ai in mana plase si copii care se tin de acele plase, faptul ca nu mai trebuie sa sondezi prin geanta, buzunare si alte cele este o usurare fantastica. Cei doi copii anterior mentionati au loc berechet in “regatul din spate” iar spatiile de depozitare sunt generoase, cel din consola centrala cel putin este aproape precum geanta mea, un sac fara fund :-). Conectarea telefonului la Bluetooth functioneaza si ea fara probleme si am astfel acces la lista de contacte si la lista de apeluri primite, facute si pierdute fara sa ma pun in pericol pe mine sau pe ceilalti.

Un aspect important pentru mine, Qashqai-ul se parcheaza foarte usor, din nou gratie displayului si tuturor sistemelor de asistenta la parcare. Camera vede si dupa colt, are vedere periferica draguta de ea. Daca tot parcam inseamna ca am si condus spre o adresa, nu? As vrea aici sa elogiez sistemul de navigatie care a gasit cam toate adresele pe care le-am introdus, estimeaza mereu corect timpul, imi arata pe ce banda sa ma incadrez si ma mai si ajuta sa respect regulile de circulatie aratandu-mi mereu viteza permisa in locul in care ma aflu. Lucru destul de util in acele zone in care nu prea iti dai seama daca esti in localitate sau nu.

Conform unui sondaj, soferii de Nissan sunt cei mai prietenosi soferi din Europa. Subscriu. La volanul unei masini atat de prietenoase nu ai cum sa nu fii prietenos.

Adauga un comentariu |
Comentarii 0
© Copyright 2010. EUROMOTOR. Toate drepturile rezervate.